Vrijduiken

Freediving is about silence ….

…. the silence that comes from within

Apneaduiken

Het apneuduiken of vrijduiken is een onderdeel in de duiksport waarbij je probeert zolang mogelijk onderwater te blijven en een zo groot mogelijke afstand af te leggen zonder gebruik te maken van persluchtapparatuur. Het gevoel van vrijheid en verbondenheid met het onderwaterleven dat je ervaart als apneuduiker is op geen enkel vlak te vergelijken met het “persluchtduiken”.
Elke afdaling in de echte wereld der stilte is een ongelofelijk boeiende ervaring en confronteert je met je persoonlijke fysieke en psychische grenzen.
Door oefening en concentratie is een vrijduiker in staat lange tijd onder water door te brengen en grote afstanden af te leggen.
Je gelooft het misschien niet maar bij vrijduiken ligt de nadruk niet zo zeer op fysieke inspanningen maar in de eerste plaats op het ontspannen van je lichaam en geest.
Tijdens de trainingen leer je je spieren ontspannen waardoor je hartslag zal dalen en je lichaam een ander ritme gaat aannemen. Spieren die ontspannen zijn verbruiken minder zuurstof en zorgen er voor dat je langer onder water kan blijven. Door yoga technieken leer je dan weer het verschil tussen borst, buik en topademhaling en leer je zodoende je longen optimaal te gebruiken.
Je hoeft echter als vrijduiker geen uitzonderlijke fysieke conditie te hebben om met volle teugen van deze sport te genieten. Dit bewijzen de vele 50-plussers die overal ter wereld in staat zijn tijdens wedstrijden uitzonderlijke prestaties neer te zetten.
De sport heeft de laatste jaren veel aan interesse gewonnen dank zij films zoals “Le grand bleu “ of de vele recordpogingen in het “No limit” vrijduiken.
Maar ook persluchtduikers die hun sport meer en meer zien evolueren naar een recreatieve bezigheid vinden in het apneuduiken het fysieke en grensverleggende karakter terug van vroeger en keren terug naar hun “roots”.
Het vrijduiken vindt plaats is zwembaden, meren, steengroeven en in open zee.
Bij de voorbereiding van je vrijduik komt het er op aan je spieren en geest volledig te ontspannen en vooral niet te hyperventileren.
Tijdens je duik is het belangrijk om je krachten zo voordelig mogelijk te doseren. Je moet vermijden dat angst en zenuwachtigheid de overhand krijgen waardoor je spieren extra zuurstof gaan verbruiken en je duik vroegtijdig moet afgebroken worden.
Vrijduiken vereist een degelijke opleiding en is niet vrij van gevaren. Het is net als persluchtduiken een teamsport die je steeds met een buddy beoefent en waarbij de veiligheid steeds gewaarborgd moet zijn.

Voor wie?
Freediving is fun! Vrijduiken is een sport voor iedereen die graag zwemt. Het is toegankelijk zowel voor nieuwelingen, ervaren (vrij)duikers als competitieve atleten. Het is een vorm van yoga waarbij je leert om je mentale kracht optimaal in te zetten om op een consistente manier te slagen in je doelstellingen: Bedenk het! Geloof het! Beleef het! En zo kom je tot ‘Mental Excellence’.
Vrijduiken betekent in feite duiken zonder duikuitrusting. Het hele doel is zo diep of zo lang mogelijk op een ademteug. Het is een sport waarbij men een specifieke gemoedstoestand tracht te bereiken. En je hoeft helemaal niet diep te gaan want één centimeter is al voldoende. Het gaat over het gebruik van de juiste techniek, in de juiste mentale toestand, in plaats van fysieke kracht en dit alles in extreem veilige omstandigheden.
Vrijduiken was ooit een middel voor het verzamelen van voedsel. Het is nu een extreme sport waarbij de mens zichzelf motiveert om een grote diepte te bereiken op één ademteug. De serene schoonheid van de onderwaterwereld in beweging wordt afgewisseld met de gevaren van een sport waarbij het lichaam overlevingsreflexen moet gebruiken om te slagen. Je neemt een laatste ademteug en glijdt onder de oppervlakte. Je kan de drukverandering voelen, hoort de geluiden van het leven om je heen en concentreert je op je bewegingen om een ontspannen en toch zeer bewuste gemoedstoestand te bereiken.
De technieken die we aanleren brengen je alle nodige hulpmiddelen om topprestaties neer te zetten want deze topsport technieken brengen je in de juiste ‘mental state’ bij alles wat je wil bereiken.

De NELOS organisatie
Onze Instructeurs van de Sportcommissie zullen je informeren, ondersteunen en inspireren om je kennis en ervaring in vrijduiken te verdiepen. Ons modern onderwijssysteem is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en vrijduiktechnieken.
Het is speciaal ontworpen om iedereen de kennis en vaardigheden aan te leren die toelaten de vertrouwde wereld omgeven door lucht achter te laten en op een veilige de adembenemende wereld onder de golven te verkennen. Voor degenen met een competitieve instelling en de passie om de beste te zijn in hun sport, biedt NELOS de begeleiding en logistiek om je sport te bekwamen, zodat je wereldwijd aan erkende wedstrijden kan deelnemen.
Wij streven ernaar om de sport op alle vlakken zo toegankelijk en betaalbaar mogelijk te maken zodat iedereen onze passie voor deze sport kan delen. We willen een belangrijke steun bieden aan het wereldwijde netwerk van gemotiveerde vrijduikers en professionele organisaties door een moderne en internationaal erkende (CMAS en Pure Apnea) opleiding aan te bieden die voldoet aan de hoogste normen én toegankelijk is voor beginnelingen, (vrij)duikers, atleten en Instructeurs van alle organisaties.
We zijn een onderdeel van de grootste EU-gecertifieerde duikfederatie in België met meer dan 17.000 leden en we zijn de enige organisatie voor vrijduiken met een wettelijk erkende Sport.Vlaanderen (Bloso)-opleiding.
We werken uitsluitend met door de Vlaamse trainersschool (VTS) gecertifieerde Instructeurs.

De opleiding
Onze opleiding voldoet aan de nieuwste CMAS-2015 normen en wordt georganiseerd samen met onze partner pureapnea.com. Je krijgt dan ook een certificaat dat zowel door CMAS als Pure Apnea wereldwijd erkend wordt als één van de meest geavanceerde en veilige opleidingen.
De opleiding bestaat uit lespakketten en lesmateriaal voor alle niveaus:

1*FD: De Recreational Freediver (10 m – ISO-13970) is een kenninsmakingsbrevet voor vrijduiken. Het laat toe in een beperkte tijd de vrijduiktechnieken aan te leren en als gids mensen te begeleiden tijdens het snorkelen. Het is de ideale kennismaking voor mensen die graag snorkelen tijdens hun vakantie en dit veilig willen doen. Deze opleiding voldoet aan de ISO-13970 standaard voor ‘Gids Recreatief Snorkelen’.

2*FD: De Adventure Freediver (20 m) is een basisbrevet voor de gedreven vrijduiker. Het laat toe in een beperkte tijd zelfstandige vrijduiken te doen in een buddy systeem. Het is het ideale starters brevet voor de gepassioneerde vrijduiker. Alle gebrevetteerde duikers kunnen meteen deelnemen aan deze opleiding.

3*FD: De Advanced Freediver (30 m) is een gevorderd brevet voor enthousiaste vrijduikers die hun kennis en ervaring willen verdiepen.

4*FD: De Master Freediver (40 m) staat voor meesterschap in vrijduiken! Het is het meest doorgedreven vrijduikbrevet. De Master Freediver mag ook les geven aan andere vrijduikers als hij het brevet van Assistent-Instructeur (VTS) behaald heeft.

Voor elk niveau bestaat een specifiek pakket dat bij het begin van de opleiding gekocht wordt.

Het pakket omvat:
• de cursus;
• de zwembadlessen (exclusief de eventuele toegangskosten);
• de openwaterlessen (exclusief de eventuele toegangskosten);
• de homologatie- en registratiekosten.
Het pakket wordt aangekocht via de Sportcommissie en/of verkocht door een Instructeur Vrijduiken.

De cursussen
Freediving is fun! Daarom willen we de sport zo toegankelijk mogelijk maken. De verschillende brevetten zijn telkens gestructureerd in modules die binnen een kort tijdsbestek afgewerkt worden. Dit laat toe dat mensen op zeer korte tijd een bepaald brevet kunnen halen.
Elk brevet bestaat uit 4 modules:

 • Een theoretisch gedeelte, op basis van een cursus. Deze lessen (of het equivalent door zelfstudie) worden afgerond door een multiple choice proef.
 • Een praktisch gedeelte in het zwembad waar de diverse technieken aangeleerd worden.
 • Een praktisch gedeelte in een diep zwembad of in buitenwater waar duiken op diepte ingeoefend worden.
 • Oefenduiken onder observatie van een Instructeur of 4*FD.

1*Vrijduiker (1*FD) – Recreational Freediver – 10 meter – ISO-13970
De Recreational Freediver is een kenninsmakingsbrevet voor vrijduiken. Het laat toe in een beperkte tijd de vrijduiktechnieken aan te leren. Het is de ideale kennismaking voor mensen die graag snorkelen tijdens hun vakantie en dit veilig willen doen Deze opleiding voldoet aan de ISO-13970 standaard voor ‘Gids Recreatief Snorkelen’, en laat dus toe van mensen te gidsen tijdens snorkel excursies.
Een Recreatieve Vrijduiker is bekwaam om veilig en correct een apneuduik van beperkte lengte, diepte en tijdsduur uit te voeren. Hij is vertrouwd met het oppervlakteprotocol en de regels van duikveiligheid. Hij moet kunnen functioneren volgens het buddysysteem van CMAS en is in staat om een redding in apneu van -7m uit te voeren. De 1*FD is een recreatieve vrijduiker die geen gebruik maakt van een boei en duiklijn.
De opleiding bestaat uit 4 delen:

 • Een theoretisch gedeelte, op basis van een cursus. Deze lessen (8 lesuren of het equivalent door zelfstudie) worden afgerond door een multiple choice proef.
 • Een praktisch gedeelte in het zwembad waar de diverse technieken aangeleerd (minimaal 4 uren).
 • Een praktisch gedeelte in een diep zwembad of in buitenwater waar duiken op diepte ingeoefend worden (2 opleidingssessies van 2 lesuren).
 • Minimaal 2 oefensessies samen met een andere duiker onder supervisie van een 4*FD of Instructeur (als er geen derde duiker aanwezig is mag de sessie ook samen met de 4*FD of Instructeur).

2*Vrijduiker (2*FD) – Adventure Freediver – 20 meter
De Adventure Freediver is een basisbrevet voor de gedreven vrijduiker. Het laat toe in een beperkte tijd zelfstandige vrijduiken te doen in een buddy systeem. Het is het ideale starters brevet voor de gepassioneerde vrijduiker.
Een Adventure Vrijduiker is bekwaam om veilig en correct een apneuduik van enige lengte, diepte en tijdsduur uit te voeren. Hij heeft al enige ervaring opgedaan en is vertrouwd met het oppervlakteprotocol en de regels van duikveiligheid. Hij functioneert volgens het buddy-systeem van CMAS en duikt volgens het veiligheidsreglement. Hij is bekend met de potentiële gevaren bij incorrecte uitoefening van de sport en in staat om adequaat op te treden in geval van een ongeval.
De opleiding bestaat uit 4 delen:

 • Een theoretisch gedeelte, op basis van een cursus. Deze lessen (8 lesuren of het equivalent door zelfstudie) worden afgerond door een multiple choice proef.
 • Een praktisch gedeelte in het zwembad waar de diverse technieken aangeleerd  worden (minimaal 4 uren).
 • Een praktisch gedeelte in een diep zwembad of in buitenwater waar duiken op diepte  ingeoefend worden (2 opleidingssessies van 2 lesuren).
 • Minimaal 2 oefensessies samen met een andere duiker onder supervisie van een 4*FD  of Instructeur (als er geen derde duiker aanwezig is mag de sessie ook samen met de4*FD of Instructeur).

3*Vrijduiker (3*FD) – Advanced Freediver – 30 meter
De Advanced Freediver is een gevorderd brevet voor enthousiaste vrijduikers die hun kennis en ervaring willen verdiepen.
Een Advanced Vrijduiker is bekwaam om veilig en correct een apneuduik van grotere lengte, diepte en tijdsduur uit te voeren. Hij is in staat om een vrijduiksessie met meerdere vrijduikers in stilstaand binnenwater te organiseren.
De opleiding bestaat uit 4 delen:

 • Een theoretisch gedeelte, op basis van een cursus. Deze   lessen (14 lesuren of het equivalent door zelfstudie) worden afgerond door een multiple choice proef.
 • Een praktisch gedeelte in het zwembad waar de diverse technieken aangeleerd worden minimaal (minimaal 4 uren).
 • Een praktisch gedeelte in een diep zwembad of in buitenwater waar duiken op diepte ingeoefend worden (3-5 opleidingssessies van 2 lesuren).
 • Minimaal 1-3 oefensessies samen met een andere duiker onder supervisie van een 1*FD (als er geen  derde duiker aanwezig is mag de sessie ook samen met 1*FD).

4*Vrijduiker (4*FD) – Master Freediver – 40 meter
Meesterschap in vrijduiken! Dit brevet is voor de echte gepassioneerde vrijduiker. Het is het meest doorgedreven vrijduikbrevet. De Master Freediver mag ook les geven aan andere vrijduikers als hij het brevet van Assistent-Instructeur behaald heeft.
Een Master Vrijduiker is bekwaam om veilig en correct een apneuduik van grotere lengte, diepte en tijdsduur uit te voeren. Hij is in staat om een vrijduiksessie met meerdere vrijduikers in stilstaand binnenwater te organiseren en beginnende vrijduikers te begeleiden tijdens hun eerste duiken. Hij is Duiker-Redder, Hoger Redder, Duiker-Hulpverlener of heeft een equivalent internationaal erkend brevet.
Het master programma vereist duiken op grotere diepte, hiervoor moet de kandidaat dus voldoende ervaring hebben en recent vrijduiken gedaan hebben. Het is belangrijk om de diepte langzaam op te bouwen zodat het lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen aan de grotere diepte (denk hierbij aan longflexibiliteit en bloodshift). Het master programma is een intens programma waarbij de kandidaat zoveel mogelijk ervaring opdoet. Hoewel het mogelijk is dit programma op korte termijn te doen is het aan te raden dit over een langere periode te spreiden, het is een ideaal programma om gedurende enkele weken je intens in vrijduiken te verdiepen.
De focus van de opleiding ligt op perfectionering van de technieken enerzijds en anderzijds op het aanleren van de technieken bij anderen. Het is hier dat de basis gelegd wordt voor ons instructeurskader. De kandidaat moet dus kunnen aantonen dat hij de technieken geïntegreerd heeft en ze op een didactisch verantwoorde manier kan aanleren aan anderen.
De opleiding bestaat uit 4 delen:

 • Een theoretisch gedeelte, op basis van een cursus. Deze lessen (6 lesuren of het   equivalent door zelfstudie) worden afgerond door een multiple choice proef.
 • Een praktisch gedeelte in het zwembad waar de diverse technieken aangeleerd worden.
 • Een praktisch gedeelte in een diep zwembad of in buitenwater waar duiken op diepte ingeoefend worden (3-5 opleidingssessies van 2 lesuren).
 • Minimaal 1-3 oefensessies samen met een andere duiker onder supervisie van een 2*FD (als er geen derde duiker aanwezig is mag de sessie ook samen met 2*FD).

Praktisch
Opleiding: waar – wanneer
AMYKOS en ScyllaDiving hebben een samenwerkingsakkoord voor de NELOS opleidingen Vrijduiken met elke vrijdagavond een wekelijkse training tussen 21:00 en 22:00 uur in het Stedelijk Zwembad Aarschot. Een eerste opleiding bij ScyllaDiving duurt ongeveer 4 maanden en omvat o.a. 2 yoga workshops, 1 CPR workshop en 4 duiksessies in diepe zwembaden.

Kostprijs
Opleiding
Kostprijs*
Eerste opleiding
€ 125,-
Elke opvolgende opleiding
€ 75,-
Master Freediver
€ 95,-
Lidgeld ScyllaDiving
€ 50,- per jaar

* De kostprijs van de opleiding omvat al het nodige didactisch materiaal, het certificaat, de begeleiding en de kosten voor de instructeur, afhankelijk van de locatie van de proeven kunnen hier nog toegang en verplaatsingskosten bijkomen (bijv. inkom voor zwembad Dive4life, Nemo 33, Duiktank)

* Het lidgeld bij ScyllaDiving omvat wekelijks een georganiseerde training op vrijdag, en een vrije training op donderdag. De vrije training kan ingevuld worden naar believen: baantjes zwemmen, flessen training of vrijduik training maar dan zorg je zelf voor een buddy.

Wat heb je nodig

 • Mee te nemen door de kandidaten (voor zover voorradig, gewoon abc materiaal kan natuurlijk ook):  Liefst een duikbril met een klein volume.
 • Een degelijke snorkel (zonder ventiel).
 • Liefst lange vinnen, en zeker geen buitenwater vinnen (gewone zwembad vinnen kunnen ook bij gebrek aan lange).
 • Een ondervestje, een shorty of een dun duikpak is echt wel aan te raden.
 • Wat extra lood, zeker als je een pak bij hebt.
 • Liefst een rubberen loodgordel.
 • Een yoga mat.

Some dos en don’ts voor de opleiding

 • Goed hydrateren, zonder te overdrijven (met water).
 • Geen alcohol voordien.
 • Een lichte maaltijd, en liefst geen avondmaal (een banaan of iets dergelijks kan wel, maar zeker geen zware dingen), en ook geen overdreven zwaar middagmaal.
 • Geen melkproducten voor de training.
 • Echt wel op tijd komen zodat je ter plaatse even tot rust kan komen.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close