Vrijduiken
” Freediving is about silence …
… the silence that comes from within”
1. Voor wie
Freediving of vrijduiken is duiken zonder duikuitrusting, op één ademteug. Iedereen kan het beoefenen. In essentie gaat het over de fun van in vrijheid onder water zijn, niet over de geleverde prestatie. Vrijduiken is een magische belevenis die ons verbindt met onze oorsprong: de oceaan. Het is een bijzondere ervaring om af te dalen in de blauwe oceaan en met een glimlach terug boven te komen.
Vrijduiken was ooit een middel voor het verzamelen van voedsel of kostbare parels uit de oceaan. Ondertussen is het uitgegroeid tot een unieke sport waarbij lichaam en geest uitgedaagd worden om nauwgezet samen te werken.
Het is een vorm van yoga onder water: via specifieke ademhalingstechnieken, relaxatie en mentale focus leer je de juiste gemoedstoestand te bereiken om onder water te vertoeven en te genieten.
Er zijn verschillende disciplines die je zowel recreatief als competitief kan beoefenen: static waarbij je je adem zo lang mogelijk inhoudt terwijl je drijft op het water, dynamic waarbij je horizontaal onder water zwemt, en dieptedisciplines waarbij je in de diepte duikt. Elke discipline vraagt training van specifieke kwaliteiten waaronder fysieke conditie, ontspanning, focus, doorzettingsvermogen, ademhalingsbeheersing, zwemtechnieken,…
Tijdens onze opleidingen, die voldoen aan de CMAS standaarden voor vrijduiken, leer je deze vaardigheden en technieken op een veilige en verantwoorde manier toepassen. Je leert ook alles over hoe lichaam en geest zich op een natuurlijke manier aanpassen aan de onderwater omgeving. De effecten hiervan zijn niet enkel voelbaar onder water, maar ook in je dagelijkse leven!
Freediving is Fun
2. Onze organisatie
NELOS is de Nederlandstalige liga van de Belgische duikfederatie. We zijn een onderdeel van de grootste EU-gecertifieerde duikfederatie in België met meer dan 10.000 leden en we zijn de enige organisatie voor vrijduiken met een wettelijk erkende opleiding door Sport.Vlaanderen (Bloso). We werken uitsluitend met door de Vlaamse trainersschool (VTS) gecertifieerde Assistent-Instructeurs en Instructeurs.
Vrijduiken.be is het expertise centrum binnen NELOS wat betreft het vrijduiken. Onze Instructeurs zullen je informeren, ondersteunen en inspireren om je kennis en ervaring in vrijduiken te verdiepen. Ons modern onderwijssysteem is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en vrijduiktechnieken.
Voor degenen met een competitieve instelling en de passie om de beste te zijn in hun sport, biedt Vrijduiken.be de begeleiding en logistiek om je in onze sport te bekwamen, zodat je wereldwijd aan erkende wedstrijden kan deelnemen.
Wij streven ernaar om de sport op alle vlakken zo toegankelijk en betaalbaar mogelijk te maken zodat iedereen onze passie voor deze sport kan delen. We willen een belangrijke steun bieden aan het wereldwijde netwerk van gemotiveerde vrijduikers en professionele organisaties door een moderne en internationaal CMAS erkende opleiding aan te bieden die voldoet aan de hoogste normen én toegankelijk is voor beginnelingen, (vrij)duikers, atleten en Instructeurs van alle organisaties.
3. De opleidingen
Onze opleidingen voldoen aan de nieuwste CMAS- normen. Je krijgt dan ook een certificaat dat wereldwijd erkend wordt als één van de meest geavanceerde en veilige opleidingen.
Voor
je start met een opleiding organiseert de club van jouw keuze meestal
een initiatieles in het zwembad. Daarna kan je beslissen om (voorlopig)
alleen de Pool opleiding aan te vatten ofwel je ook ineens in te schrijven voor het Apnea
gedeelte (het ‘diepe’ vrijduiken). De basis opleiding voor beide
disciplines is gemeenschappelijk en wordt in het Pool gedeelte gegeven.
Dit gebeurt in het zwembad en het theorielokaal. Daarnaast of daarna
wordt de opleiding Vrijduiker (Apnea) afgewerkt in een diep zwembad of
in open water. Je kan dus beide opleidingen tegelijk volgen maar ook na
elkaar (eerst Pool en dan Apnea voor hetzelfde niveau).
De opleiding bestaat uit lespakketten en lesmateriaal voor alle niveaus.
3.1. Opleiding Pool Diver
- D-Pool: De Discovery Pool Diver is een kennismakingsbrevet voor pool diving. Het laat toe in een zeer beperkte tijd de vrijduiktechnieken aan te leren om op een veilige manier een andere dimensie te geven aan de zwembad apneus . De minimumleeftijd is 12 jaar.
- 1*Pool: het 1*Star Pool Diver brevet is het basisbrevet voor de gedreven Pool Diver. De minimumleeftijd is 14 jaar.
- 2*Pool: het 2*Star Pool Diver brevet is het meest doorgedreven brevet voor Pool Divers. Voor de atleten die hun kennis en ervaring willen meten, eventueel in competitieverband. De minimumleeftijd is 16 jaar.
3.2. Opleiding Vrijduiker
- D-Apnea: De Discovery Vrijduiker (10 m – ISO-13970) is een kennismakingsbrevet voor vrijduiken. Het laat toe in een beperkte tijd de vrijduiktechnieken aan te leren en als gids mensen te begeleiden tijdens het snorkelen. Het is de ideale kennismaking voor mensen die graag snorkelen tijdens hun vakantie en dit veilig willen doen. Deze opleiding voldoet aan de ISO-13970 standaard voor ‘Gids Recreatief Snorkelen’. De minimumleeftijd is 14 jaar. Je schrijft je tegelijk in voor D-Pool indien je dit brevet nog niet zou behaald hebben.
- 1*Apnea: De Adventure Vrijduiker (20 m) is het basisbrevet voor de gedreven vrijduiker. Het laat toe in een beperkte tijd zelfstandige vrijduiken te doen in een buddysysteem. Het is het ideale starters brevet voor de gepassioneerde vrijduiker. Alle gebrevetteerde sportduikers en kandidaten met voldoende watergewenning kunnen meteen deelnemen aan deze opleiding. De minimumleeftijd is 14 jaar.
Je schrijft je tegelijk in voor 1*Pool indien je dit brevet nog niet zou behaald hebben. - 2*Apnea: De Advanced Vrijduiker (30 m) is een gevorderd brevet voor enthousiaste vrijduikers die hun kennis en ervaring willen verdiepen. De Advanced Vrijduiker mag, van zodra ook het brevet Assistent-Instructeur Initiator Vrijduiken (AIF) is verworven, opleiding geven aan D-Pool en 1*Pool, en aan D-Apnea en 1*Apnea. De minimumleeftijd is 16 jaar.
Je schrijft je tegelijk in voor 2*Pool indien je dit brevet nog niet zou behaald hebben. - 3*Apnea: De Master Vrijduiker (40 m) staat voor meesterschap in vrijduiken! Het is het meest doorgedreven vrijduikbrevet. De Master vrijduiker mag, indien hij het brevet Assistent-Instructeur Initiator Vrijduiken AIF heeft verworven, opleiding geven aan alle Pool divers en aan vrijduikers D-Apnea, 1*Apnea en 2*Apnea. De minimumleeftijd is 18 jaar. Deze opleiding omvat ook een geïntegreerd theorie- en zwembadgedeelte, omdat het overeenkomstige Pool brevet niet bestaat.
3.3. Voor elk niveau bestaat een specifiek opleidingsprogramma
- theorielessen en workshops, en het afleggen van het theorie examen, gebaseerd op de cursus;
- zwembadlessen en het afleggen van de zwembadproeven;
- voor de vrijduikers:
- diep/openwateropleiding (exclusief de eventuele toegangskosten) en het afleggen van de diepe proeven;
- oefenduiksessies in diep/open water.
De cursist schrijft in voor een opleiding bij een NELOS-club die de opleiding Vrijduiken aanbiedt. De opleidingsverantwoordelijke van de club zorgt voor een veilige, aangename en haalbare begeleiding (assistenten, zwembad, open water, logistiek, …) zodat de opleiding in optimale sfeer kan verlopen. Op het einde van de opleiding zorgt hij voor de homologatie van het brevet.
4. Assistent-Instructeur/Initiator Vrijduiker AIF
Een 2*Apnea en een 3*Apnea kan inschrijven voor een opleiding AIF. In deze opleiding ligt de focus hoofdzakelijk op het pedagogisch aspect, het aanleren van de vrijduiktechnieken aan anderen. NELOS organiseert deze opleiding in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool VTS (Sport.Vlaanderen).
5. Praktisch
5.1. Waar
Tijdens de wekelijkse zwembadtrainingen worden er op regelmatige tijdstippen opleidingen vrijduiken georganiseerd bij
- Duikschool Okeanos te Oostende,
- Duikschool Barracuda te Brugge,
- KGCS Manta te Gent,
- Duikschool CVD te Antwerpen,
- Duikschool Lagoondivers te Aartselaar,
- Duikschool Sea King te Mechelen,
- Duikschool Hydra te Aalst,
- Duikschool Jaws te St.-Truiden
- Duikschool ScyllaDiving te Aarschot.
Ad hoc kunnen er ook elders opleidingen georganiseerd worden: Duiktank Transfo, Todi, Dife4life etc. De opleiding D-Apnea kan er afgewerkt worden op 1 dag, de opleiding 1*Apnea wordt gespreid over 2 complete weekends.
Pool Diver opleidingen kunnen ook georganiseerd worden in duikclubs waar de sportduikers op een veilige manier een nieuwe dimensie willen geven aan hun wekelijkse trainingen. Het brevet D-Pool kan reeds afgewerkt worden na een theorieles van 2 uur en een zwembadsessie.
Voor specifieke informatie kan je contact op te nemen met de Vrijduiken.be via vrijduiken@nelos.be.
5.2. Opleidingsgeld
De getallen in het grijs zijn informatief en tonen de samenstelling van de kostprijs (gezamenlijk gedeelte ‘theorie en zwembad’ + het ‘gedeelte open water)’.
* Nota’s
- De initiaties staan open voor alle geïnteresseerden. Het brevet wordt gehomologeerd na aansluiting bij een NELOS-club.
- De kostprijs van de opleiding omvat al het nodige didactisch materiaal, homologatie van het certificaat, de begeleiding en de organisatiekosten.
- Afhankelijk van de locatie van de proeven kunnen hier nog toegang en verplaatsingskosten bijkomen (bijv. inkom voor zwembad Dive4life, Nemo 33, Duiktank Transfo).
5.3. Hoe inschrijven
Inschrijven doe je bij de duikclub van jouw keuze. Let op: indien je reeds bij een Nelos club bent aangesloten (bvb als persluchtduiker), moet je je DAAR voor al je opleidingen inschrijven, ook al volg je de vrijduik opleiding in een andere club waarbij je als ‘tweede lid’ bent aangesloten.
5.4. Welk materiaal heb je nodig bij een initiatie?
- Liefst een flexibele duikbril met een klein volume.
- Een eenvoudige snorkel (eventueel vlottend).
- Liefst lange vinnen (gewone zwembad vinnen kunnen ook bij gebrek aan lange vinnen)
- Een shorty of een dun duikpak is echt wel aan te raden.
- Wat extra lood, zeker als je een pak bij hebt.
- Liefst een rubberen loodgordel.
- Een yoga mat.
Heb je reeds materiaal voor het sportduiken, dan is dat voldoende in de eerste fase van je opleiding.
5.5. Wat te doen en wat niet te doen voor de opleiding?
- Goed hydrateren(met water), zonder te overdrijven.
- Geen alcohol voordien.
- Een lichte maaltijd, en liefst geen avondmaal (een banaan of iets dergelijks kan wel, maar zeker geen zware dingen), en ook geen overdreven zwaar middagmaal.
- Geen zuivelproducten voor de training.
- Echt wel op tijd komen zodat je ter plaatse even tot rust kan komen.